• Čas na čtení:3 minuty čtení

Focaccia s cherry rajčátky, cibulí, bylinkami, parmezánem a olivami 🌿🫒🍅🧅

A víte co to vlastně je? Focaccia aneb chléb chudých! ❤️🌿? Focaccia je italský pečený chlebový výrobek s těstem podobným pizze. Focaccia se ochucuje olivovým olejem, solí, někdy bylinkami a cibulí, sýrem a masem. Může se použít jako příloha k mnoha jídlům, základ na pizzu nebo jako sendvičový chléb.Těsto na focacciu se podobá těstu na pizzu a je vyrobeno z mouky, oleje, vody, soli a droždí. Oproti pizze je ale v těstu na focacciu více kypřidel, takže focaccia více nakyne. Co se týče tvaru, foccaccia má čtvercový tvar mnohem častěji než pizza.

Recept:

Suroviny:
Těsto:

450 gramů hladké mouky

2 čajové lžičky sušeného droždí 

1 čajová lžička soli 

50 gramů olivového oleje 

300 gramů vody

Dokončení:

1 polévková lžíce olivového oleje

100 gramů sýru parmazán

300 gramů cherry rajčátek 

olivy na ozdobení podle chuti

červená cibule nakrájená do květiny

paprika nakrájená

1 čajová lžička soli 

bazalka, snítky bylinek dle sezony

 

Příprava
Těsto:

1. Do mixovací nádoby vložte mouku, sušené droždí, sůl, olej, vodu a hřejte 4 min/37°C/rychlost 3. Přendejte těsto do olejem vymazané misky, přikryjte utěrkou a nechte kynout na teplém místě, cca 1 hodinu, než se zdvojnásobí objem.

2. Předehřejte si troubu na 230 °C. Na vymazaný pečicí plech přendejte těsto a prsty z něj vytvořte placku o tloušťce cca 0,5 cm. Tvořte prsty důlky v těstě. Nechte těsto na plechu dalších 20 minut kynout.

Dokončení:

3. Do mix. nádoby vložte parmazán a sekejte 15 sek/rychlost 10. Natřete těsto olejem a posypte foccaciu parmezánem a tvořte na foccaciu ze zeleniny a bylinek obrazy podle své fantazie.

Pečte 20 minut (230°C).

DOBROU CHUŤ