Focaccia s cherry rajčátky, cibulí, bylinkami, parmezánem a olivami
A víte co to vlastně je? Focaccia aneb chléb chudých! ? Focaccia je italský pečený chlebový výrobek s těstem podobným pizze. Focaccia se ochucuje olivovým olejem, solí, někdy bylinkami a cibulí, sýrem a masem. Může se použít jako příloha k mnoha jídlům, základ na pizzu nebo jako sendvičový chléb.Těsto na focacciu se podobá těstu na pizzu a je vyrobeno z mouky, oleje, vody, soli a droždí. Oproti pizze je ale v těstu na focacciu více kypřidel, takže focaccia více nakyne. Co se týče tvaru, foccaccia má čtvercový tvar mnohem častěji než pizza.
Recept:
Suroviny:
Těsto:
450 gramů hladké mouky
2 čajové lžičky sušeného droždí
1 čajová lžička soli
50 gramů olivového oleje
300 gramů vody
Dokončení:
1 polévková lžíce olivového oleje
100 gramů sýru parmazán
300 gramů cherry rajčátek
olivy na ozdobení podle chuti
červená cibule nakrájená do květiny
paprika nakrájená
1 čajová lžička soli
bazalka, snítky bylinek dle sezony
Příprava
Těsto:
1. Do mixovací nádoby vložte mouku, sušené droždí, sůl, olej, vodu a hřejte 4 min/37°C/rychlost 3. Přendejte těsto do olejem vymazané misky, přikryjte utěrkou a nechte kynout na teplém místě, cca 1 hodinu, než se zdvojnásobí objem.
2. Předehřejte si troubu na 230 °C. Na vymazaný pečicí plech přendejte těsto a prsty z něj vytvořte placku o tloušťce cca 0,5 cm. Tvořte prsty důlky v těstě. Nechte těsto na plechu dalších 20 minut kynout.
Dokončení:
3. Do mix. nádoby vložte parmazán a sekejte 15 sek/rychlost 10. Natřete těsto olejem a posypte foccaciu parmezánem a tvořte na foccaciu ze zeleniny a bylinek obrazy podle své fantazie.
Pečte 20 minut (230°C).
DOBROU CHUŤ